Debattinnlegg

Anne Margrethe Vadder, Rovviltets røst, er forfatter av dette innlegget.

Hvaler ligger innenfor ulvesona, der ulv skal ha forrang

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Vi ser at både Østfold Bondelag og ordføreren er ute og forlanger fellingstillatelse på ulven som har forvillet seg til Hvaler. De har ikke fått fellingstillatelse på ulven, noe som selvsagt er helt riktig.

Hvaler ligger innenfor ulvesona, der ulv skal ha forrang og husdyreiere får heller ta sine forholdsregler og påse at dyrene deres er trygge den tiden ulven oppholder seg på Hvaler.

Ordføreren ønsker samtidig å få Hvaler ut av ulvesonen.

Vauger sitter selv i et parti, som i sin tid bestemte at Hvaler skulle være en del av ulvesona. Hun kan ikke komme i ettertid å si at det ikke passer likevel!

Ulvesona er under 5% av Norges areal, og Vauger vil altså gjøre denne enda mindre. Hvor lite sted mener ordføreren at ulver egentlig skal ha i Norge?

Vi kan være enig i at Hvaler ikke er et egnet sted for ulv, og vi tviler sterkt på at ulven vil etablere seg der. Likevel kan man ikke sjalte og valte med arealer etter eget forgodtbefinnende, Vauger.

At myndighetene i sin tid vedtok å ha Hvaler innenfor sona, og steder som f.eks Rendalen utenfor, er for meg, og mange andre, en stor gåte. Det beste er selvsagt at ulven klarer å komme seg ut av Hvaler, enten via vei og broer eller via vannveien.

Ulver på vandring er på leiting etter en make, og det finner ikke ulven på Hvaler. Derfor vil den nok prøve å komme seg derfra, den må bare forstå hvordan.

Rovviltets Røst innser at dette er en utfordrende situasjon, for både husdyreiere men også for ulven selv. Sannsynlig er dette en ung ulv på et drøyt år, som altså har forvillet seg til Hvaler. Disse ungulvene er på vandring, og er som ungdom flest - litt nysgjerrige, litt uerfarne og litt vimsete, - så dette er nok en relativ utfordrende situasjon OGSÅ for ulven selv. Dette er nok ikke en situasjon den liker å være i.

Mange av disse ungulvene roter seg dessverre inn i områder som kan være vanskelig å komme seg bort fra. Rovviltets Røst håper ulven vil klare å komme seg bort på egen hånd, men dersom det går for lang tid, håper vi det eventuelt kan vurderes å bedøve og flytte ulven.

Uansett bør ulven få litt tid på seg, da den sannsynligvis er både stresset og forvirret akkurat nå.

I mellomtiden får husdyreierne øke tilsynet rundt sauene, og etterhvert bør de absolutt vurdere å få seg skikkelige rovviltavvisende gjerder, slik at sauene er tryggere enn hva de har vært til nå. Hvaler ligger tross alt innenfor ulvesonen, og der må husdyreiere forholde seg til at ulver har fortrinnsrett.

Anne Margrethe Vadder, leder Rovviltets Røst

Powered by Labrador CMS