Meninger 

Nå skal Hvaler Skjærgården ødelegges!

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Nok er nok - hvorfor skal store havgående skip geleides langt inne i en skjærgård og helt til Borg Havn, når det finnes flere alternative gode havne muligheter i en omkrets av noen få ti-talls kilometer? Eksempelvis er Moss et godt havne alternativ.

 De daglige forurensingene

Øra Industriområde som ligger på Borg Havn, og har per nå 46 industrivirksomheter lokalisert i sitt område. Det er mange tusen kjemikalier i omløp. Øra Industriområde/Borg Havn er svært tettpakket med flere titalls tunge industriforurensere. Hver og en av industrivirksomhetene har fått utslippstillatelser til havs, og til luft tilsvarende tålegrensen for miljøet. Ingen har oversikt hvor store de oppsummerte utslippstillatelsene til havet og lufta er per dato fra Borg Havn/Øra. 

Ei heller finnes det en oppsummert oversikt over hvilke kjemikalier og hvor store mengder, som slippes ut fra den daglige driften. Det er dessverre også et faktum at det slippes ut mange, og store mengder svært miljøfarlig kjemikalier som ikke er notert hos noen miljømyndighet.

Statsforvalteren og Miljødirektoratet har satt i gang et arbeid med å klarlegge de oppsummerte utslippstillatelsene som er gitt til Øra Industriområde/Borg Havn. Et arbeid som forventes å være ferdig i slutten 2024. En god del av luftforurensningene havner dessuten etterhvert i havet.

Historiske forurensninger

Industriforurensningen startet opp i 1913 og vedvarte heftig og begeistret helt frem til 1984 – forurensningsloven start. Før det var havneområdet en tipp plass for all søpla fra Fredrikstad By. En realitet som vedvarte helt frem til 70/80-tallet. Kaianlegget er delvis bygget oppå en gammel søppelfylling. I 1984 begynte forurensningsloven å få virkning. Dog er forurensningene massive den dag i dag. Ingen har oversikt/kontroll med hvem som slipper ut hva og i hvor store mengder fra den daglige drifta.

Er mudringsmassene rene - på grensen til svindel?

Når Kystverket hevder at det finnes reine mudringsmasser i seilingsleden er det en stor vrangforestilling på grensen til svindel. Alle mudringsmassene er forurenset og de forurenses kraftig hver dag 24/7 fra Øra/Borg Havn. Forurensningene sprees vidt og bredt døgn kontinuerlig med havstrømmene og via lufta. Alle de beregnede 700 000m3 mudringsmasser er forurenset og forurenses daglig i stort omfang. Hvilket har vært en realitet i mere enn 110-år. Dvs alle mudringsmasser må taes på land – tørkes, renses og gjenbrukes. Selve mudringen må skje uten lekkasje og spredning av forurenset masse.

Naboer til Øra

Vi som naboer til Borg Havn/Øra har lenge påpekt forurensnings realitetene i lufta(jfr. einsyn.no), samtidig som vi har fulgt med på forurensningsnivået til havs. Naboene har gjennom ti-år på ti-år måtte betale dyrt i form kreft, lungeproblemer, ME, helseproblemer hos nyfødte, o.l. Hva skjer med det levende livet i havet når giftige mudringsmasser spres heftig og begeistret utover i havområder i Hvaler Skjærgården og Oslofjorden. Blir det død og fordervelse for det levende livet over store hav-områder...

Powered by Labrador CMS