Meninger:
- Kloakkutslipp er miljøkriminalitet
Dette er en kronikk fra "Redd Hvalerskjærgården". Den gir uttrykk for skribentenes mening.
Sjømiljøet får helt riktig mye oppmerksomhet. Motstanden mot dumpingen av giftmudderet på Svaleskjæra, nitrogenavrenning fra landbruket, manglende rensing av nitrogen i kloakkanleggene og forbud mot tømming av septik fra fritidsbåter er eksempler på dette. Diskusjonen om forbud mot fiske og tråling likeså.
Vi har jobbet mye med nok en sak ut over mudringen: Hvaler har over tid i år vært plaget med kloakkutslipp. Vi har tatt prøver en del ganger ved Dypedal på Hvaler og fått dem analysert, flere viser Escherichaia coli, E-coli, på over 24.000 per 100ml (høyeste nivå).
Grensen for bading i sjøen settes normalt ved 1000 E-coli per 100ml.
E-coli brukes som en indikatororganisme for fekal forurensing, på godt norsk mengden av avføring, eller bæsj, i vannet. Testingen er finansiert med Vipps-innsamlinger på vår Facebookside.
Hvaler kommune har tatt dette på alvor. De har sjekket sine anlegg, og hatt dykkere nede ved overløpsrør for å sjekke. Vi har hatt møter med Hvalers vann- og avløpsetat, og de har tatt oss imot med åpne armer, og vist og forklart sine kontrollmekanismer helt åpent uten noe hemmelighold.
Vi har også hatt møte med samme etat i Halden kommune, akkurat det samme som hos Hvaler, hvor det er full åpenhet. Veldig bra fra både Hvaler og Halden.
Imidlertid: Hos de to kommunene som ligger oppstrøms Hvaler, Fredrikstad og Sarpsborg, stiller saken seg annerledes. Her er det ingen vilje til møter, og følelsen av hemmelighold er påtagelig.
Vi har fått en del tips fra fiskere og publikum. Steder som Pæddekummen i Sannesund, Veumbekken ved Værstebrua, et utløp nær Høysand, og et utløp nær Knossos har vært nevnt.
Veumbekken har vi sjekket. Der kan man med det blotte øye se kvernet dopapir virvle rundt i en sky av kloakk, og med ekkolodd på fiskefartøyer kan man denne skyen nedover elven. Våre tester viste her E-coli på over 24.000, og ble omtalt i Fredrikstad Blad. Testene ble tatt i en periode med lite nedbør, så det vanlige argumentet om overløpsvann holder ikke.
Vi har fått vite fra Fredrikstad VA at de har over 150 overløpsrør ut i sjø, hvor mange Sarpsborg har, har vi ikke fått svar på. Hvordan både Fredrikstad og Sarpsborg følger med på sine overløpsrør vet vi heller ikke, siden det ikke gis informasjon.
Eksemplet med Veumbekken gir all grunn til uro, den ligger sentralt, og er lett å se. Når det er så ille der, hvordan er det da med alle de andre?
Vi er klar over at både Fredrikstad og Sarpsborg får nye renseanlegg som skal settes i drift i 2026. Fredrikstad skal klare å koble fra nytt til gammelt på 16 dager uten utslipp. Det er veldig bra.
Sarpsborg derimot, har helt uforståelig fått tillatelse til å slippe all kloakk rett i Glomma i tre måneder i slutten av 2025 for å få til sin omkobling.
Dette er helt krise for alt annet enn krabbe og hummer, for noe må jo disse leve av når det knapt er fisk eller skjell igjen i skjærgården?
Innbyggerne betaler gebyrer for vann og avløp i tillit til at rensing blir gjort forskriftsmessig etter gjeldene lovverk, og i tillit til at folkehelsen blir ivaretatt.
Fredrikstad og Sarpsborg har plikt til gjøre alt i sin makt for å unngå og/eller stanse utslipp, og de bør spille med åpne kort. Når dette ikke skjer så er det i strid med Forurensingslovens §7 og Forurensingsforskriftens §14, og er per definisjon miljøkriminalitet som bør anmeldes.
Med vennlig hilsen
Foreningen Redd Hvalerskjærgården og Oslofjorden
Per Arnold Wiig, Morten Sandberg