Meninger

- Kanskje Moss Havn bør være den foretrukne intermodale havna i Oslofjorden i fremtiden

Dette er en kronikk. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Angående mudring,  tror jeg vel det kun er snakk om utsettelse igjen, målet er nok å få høynet bevillingen, eller å få aksept på å dumpe alt i sjøen.

Poenget mitt er at det som ser ut som alminnelig oppfatning , dvs. at det Må mudres er feil oppfatning. 

Det er ikke mange måneder siden et stort skip med sojabønner anløp Borg Havn, Denofa. Det var ikke knyttet en eneste kommentar til dette anløpet, verken fra Borg Havn eller andre. Det anløp med andre ord uten oppståtte problemer. 

Hvis Glomma, som det blir hevdet, gror igjen av slam og sedimenter, hvordan kom da skipet til kai? 

Alternativet til mudring må være at Kystverket gjør en bedre jobb med å merke farleden, enn de har gjort til nå. Det har alltid vært en navigasjonsmessig vanskelig innseiling tilFredrikstad. Det vitner de mange grunnstøtinger gjennom tiden om.

Opplysninger tyder på at Moss Havn i nær fremtid får status som Nato-havn. Moss Havn skal med sin beliggenhet nær E6, jernbane, flyplass, og ikke minst åpent farvann, være den foretrukne intermodale havna i Oslofjorden.

Fra et miljøaspekt er det å øke kapasiteten til Borg Havn på Øra ikke forenlig med den belastning nærmiljøet idag må tåle fra en enorm trailertrafikk i mangel av jernbane.

Forøvrig går utviklingen i større grad av å benytte autonome skip, med mindre dyptgående. Der har Moss Havn en ikke ubetydelig fordel navigasjonsmessig. 

Det virker som Borg Havn fortsatt kan være fornøyd med sin økonomiske avkastning og sitt mangfold av anløp.

Henning Aall skrev i Fredriksstad Blad den 6. november 2018 at den meningsløse og gigantiske mudringen i Glomma og Løperen ville koste milliardbeløp. Han fikk rett !

Han skriver videre : Økt sikkerhet for skipsfarten til Borg Havn trekkes frem som argument for å be storsamfunnet om å bruke en milliard eller to, til å mudre og sprenge vekk stein i den naturgitte trange innseilingen til Øra.

Også argumentet om faren for å miste arbeidsplasser i distriktet, brukes for å rettferdiggjøre bruk av gigantiske summer til det farlige eksperimentet det vil være å mudre i elveløpet nær og ut i Nasjonalparken utenfor Hvalerøyene.

Ingen av disse påstandene har noen forankring i virkeligheten, men er gjentatt så mange ganger opp gjennom årene at de har blitt lokale "sannheter" blant ellers samfunnsansvarlige politikere og andre beslutningstagere. 

Hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet. 

Hvis en trang skipsled gjøres bredere og dypere for dagens skipsstørrelser, kunne man kanskje snakket om økt sikkerhet, men når hensikten sies å være for å ta inn større skip, blir marginene fortsatt like små.

Jeg beklager, men her henger ikke hodet mitt med i resonnementet. Det er på sin plass å berømme Henning Aall for hans nøkternhet og evne til å belyse ting på en måte som folk kan forstå. 

Nå har heldigvis KrF inntatt et fornuftig moralsk standpunkt i det å legge giftavfallet inntil grensen til nabokommunen, Hvaler Kommune. 

Dagsavisen skriver 1. september 2022 : Høsten 2016 var planen å dumpe 1200 kubikk mudder ved Haslau i Singlefjorden ved Hvaler. Dette ble til slutt stoppet etter massivt press fra hyttefolk og fastboende. Se de grufulle bildene dette mudderet forårsaket - og dette var bare snakk om 1200 kubikkmeter.

Ville partiene som er for mudderdumping hos naboen satt pris på å få sine strender, sine brygger og badeplasser tilgriset, slik bildene fra Skjeberg viser ?

Når disse partier som vil dumpe mudder nå utmerket godt vet at Oslofjorden langt på vei er i ferd med å dø, vil de da med åpne øyer legge sten til byrden ?

Avslutningsvis vil jeg spørre Ap, H, FrP, og Sp om de har vurdert det økonomiske aspektet ved å fullføre denne hodeløse handling som i verste fall kan utløse et ikke ubetydelig erstatningsansvar for Fredrikstad Kommune, jmfr. Forurensningsloven mellom naboer. Hittil har ordfører A. Sekkelsten bare vist en påfallende unnfallenhet i saken, men han vet kanskje bedre ?

Mvh 

Ragnar S Thorkildsen

Powered by Labrador CMS