Meninger
- Er ikke myndighetene opptatt av infrastruktur og egne innbyggeres levevilkår i Østfold?
Dette er en kronikk fra Ragnar S. Thorkildsen. Den gir uttrykk for skribentens mening
Over 40% av Norges befolkning bor under 45 minutters kjøring fra Oslofjorden. Oslofjorden er omgitt av fylkene Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo og Østfold.
Langs vestsiden av fjorden ligger det 11 byer. Langs østsiden av fjorden ligger det 5 byer. Kommunene som grenser til fjorden hadde i 2024 en samlet befolkning inkludert Drammen og Lier kommune, vel 1,7 millioner innbyggere.
Oslo har 10 hovedelver som renner ut i Oslofjorden. Glommavassdraget inkluderer elvene Glomma, Lågen og Vorma med bielver, samt større og mindre innsjøer. Mjøsa er større.
Fylker: Sør-Trøndelag, Oppland, Hedmark, Akershus og Østfold. Fra Tydalsfjellene til Fredrikstad er det over 600 km.
Med bakgrunn i befolkningstetthet rundt Oslofjorden på 1,7 millioner mennesker, bør det komme et unisont rop om hjelp. Ropet må adresseres til den utøvende myndighet som er satt til oppgaven å holde forurensningen i elv og fjord på et nivå som både marine arter og mennesker kan leve med.
Så er ikke tilfelle i dag.
Det kan virke som Miljødirektoratet har lettere for å gi tillatelse enn til å si stopp, eller minisere miljøfarlig utslipp.
Når en så stor elv som Glomma, og landets tettest befolket fjord, nemlig Oslofjorden, er blitt så forurenset at det marine livet lider og setter menneskenes livsmiljø i fare, bør myndighetene kanskje begynne å foreta seg noe konkret.
Denne unnlatenhet av å gjøre noe har ikke kommet over natten, men har pågått gjennom mangfoldige år. Det er nå på tide at en høyere instans begynner å titte Direktoratet litt i kortene. Det samsvarer i alle fall ikke med det folk flest forbinder med arbeidsmoral.
Men, begynn i hvert fall i rett ende, som er nordfra. Begynn der elver og vann kommer fra på sin vei mot havet, etter å ha akkumulert mye på sin vei.
Det fremstår som helt absurd å mene at dypvannstråling, som i all hovedsak foregår 90 km ut fra Drøbaksundet, skal være den store synderen.
Miljødirektoratet kan vel ikke i fullt alvor mene at å stoppe rekefisket 90 km ute til havs vil bringe fisk og fauna tilbake til en elv og en fjord som er så brutalt tilgriset ?
Begynn nå å gjøre den jobben med kartlegging av potensielle forurensningskilder. Den jobben dere skulle ha gjort for mange år siden.
Når det er gjort, og vassdrag og fjord igjen er oppe og går, ja, da kan man gjerne forske i storskala på dypvannstråling.
Jeg er overbevist om at de 1,7 millioner mennesker som bor her nå vil ha konkret handling, og ikke flere meningsløse unnlatelser og bortforklaringer.
For ordens skyld : Det er Klima-og Miljødepartementet som forvalter forurensnings-loven som øverste myndighet. Kommune og statsforvalter har også myndighet og ansvar i så måte.
Mvh Ragnar S Thorkildsen