Meninger:

Maya Nielsen er leder i Visit Fredrikstad & Hvaler. Hun er også medlem av Destiasjonsrådet, og i denne kronikken setter hun fokus på kombinasjonen hotell og reiselivsmålet "Hvaler hele året".

- Et hotell vil være et samlingspunkt for hele lokalsamfunnet på Hvaler

Dette er en kronikk om Hvaler hele året fra Maya Nielsen, Visit Fredrikstad & Hvaler. Kronikken gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Hvaler er et øyrike med høy puls på sommeren. Når sommerferien er over så senkes trykket og hvilepulsen banker sakte frem til våren. Varme senger må til for at kommunen skal puste jevnere hele året.

Hvaler er en foregangskommune for reiselivssamarbeid. Den har de siste årene tatt reiselivet på alvor, og anerkjenner det som en av sine viktigste næringer. 

Dette satt langt inne, og har tatt sin tid. 

Men den som venter på noe godt, venter ofte lenge. Og noen ganger er det en fordel at en viktig beslutning bruker tid i de irrgangene som en kommune har. Kunnskapen om reiselivets verdi har sildret inn i alle kroker av næringsliv, politikk og administrasjon.

Destinasjonsråd Hvaler ble opprettet i 2023, som et svar på kommunens intensjon om et Hvaler som skal pulsere hele året. Rådet består av Hvaler Næringsforening, Ytre Hvaler Nasjonalpark, Hvaler Kulturvernforening, Oslofjordens Friluftsråd, Visit Fredrikstad og Hvaler og Hvaler Hytteforening, og ledes av næringssjef Bjørn Winther Johansen.

Slike råd opprettes over hele landet, i tråd med regjeringens nasjonale reiselivsstrategi. Hvalers organisering og arbeid for reiselivet, har blitt et forbilde for flere andre kommuner. Målet er å etablere en strategisk og operativ tilnærming til utvikling, forvaltning og markedsføring av et reisemål, for å best kunne koordinere aktører, ressurser og tiltak for å skape en bærekraftig og attraktiv destinasjon.

Kommunens anerkjennelse og satsing på reiseliv er en forutsetning for at eiendomsutviklere og opplevelsesnæring våger å etablere ny virksomhet. En kommune bør ha en landingsstripe og et apparat for å ønske velkommen og legge til rette for de som vil satse.

Hel- og deltidsinnbyggere på Hvaler er skjønt enige om at hytteliv og ferieliv gir Hvaler et tilbud de ellers ikke ville hatt. 

Søndagsåpne butikker, en gjestehavn med godt besøk, et helårig fergesamband, og et kultur-og uteliv som aldri stenger helt. Takket være standhaftige handelsfolk og restauratører som holder stand selv om omsetningen når feriefolket har forlatt øyene tilsier at de burde tatt en lang ferie i stedet.

Hvaler har et fantastisk matfat, tilgjengelige naturopplevelser, og et økende antall bedrifter som leverer opplevelser i naturen. 

Campingplassene har godt besøk, og mulighetene for overnatting har blitt flere. Hvaler har fått fine rorbuer på Søndre Sandøy, og Hvaler Gjestgiveri leverer opplevelser av høy klasse. Fine og vedlikeholdte kystledhytter gir varme ferieminner som de fleste har råd til.

Så - hva så med høst, vinter og vår? Hvordan kan vi jevne besøket og omsetningen i reiselivet ut over hele året? 

Møter, konferanser og bedriftsarrangementer er et helt uforløst marked for Hvaler. Det samme er ferie- og helgebesøkende utenom sommersesong. For å tre inn i nye og helårige markeder, må Hvaler ha mulighet for overnatting for større grupper, med god kapasitet og moderne konferansefasiliteter.

Et hotell må også knytte aktiviteter til seg, for å ha et helhetlig tilbud som trekker gjester ut av Oslo-gryta. Hvalers største fortrinn er landskapet og nærheten til havet, men det er mange destinasjoner som har det samme.

Gode opplevelser i naturen og på fjorden gjør et sted attraktivt for både bedrifts- og privatmarkedet utenom sommersesong. Gjester er i stigende grad opptatt av at opplevelser og mat skal være lokalt og bærekraftig. 

Ansvarlighet for miljø, økonomi og et godt arbeidsmiljø er et premiss, og miljøsertifisering har blitt et markedsfortrinn. Kommune og næring må samarbeide for å skape de opplevelsene som gjør at Hvaler velges.

Det er en stor fordel for et hotell å være tett på naturen, med god tilgjengelighet til turområder og opplevelser. Et større hotell krever plass for kunne håndtere større grupper og arrangementer, uten å belaste et område som er travelt fra før. 

Et hotell vil også være et samlingspunkt for lokalsamfunnet. 

Det vil være et helårig vertskap som vil gi informasjon til sine gjester om alt som skjer, og om hvordan de best ferdes i sårbar natur.

Et hotell vil også sikre flere gjestedøgn på sommeren, og gjøre dagsbesøk om til gjestedøgn - som igjen gir mer omsetning til handel og servering.

Gjester i vintersesongen vil gi sårt tiltrengt omsetning til eksisterende aktører. Erfaring fra andre destinasjoner viser at et større hotell er en motor i reiselivet, som gir grunnlag for nye etableringer. Et større hotell gir energi, og er en koblingsstasjon for de lokale aktørene.

Reiseliv er en stor mulighet for Hvaler, og det er en næring som vil styrke og utvikle destinasjonen. 

Men det krever at vi våger å løfte blikket og samles om å utvikle hele Hvaler - hele året.

Powered by Labrador CMS