Enorm etterspørsel etter hummer: -Solgte hundre hummere første helgen
Hummersesongen startet med stiv kuling, regn og en enorm etterspørsel etter delikatessen. – Vi solgte hundre hummere den første helgen. Det er veldig mye, faktisk, sier Thoralf Huth på Skjærhalden Fiskemottak.
Familiebedriften til Thoralf Huth og kona Gro Braathen Huth overtok Skjærhalden Fiskemottak i 2018. Thoralf påpeker at han aldri har solgt så mye hummer første helg, som i år.
- Hundre hummer er veldig mye, faktisk. Det er bra størrelse på den også, men nå er det jo kun tillatt å ta opp hummer mellom 25-32 cm. Våre ligger i området halvkiloen, til 1,3 kilo, sier Thoralf.
Interessen for hummer har økt vesentlig - hvert eneste år. I år har det toppet seg, både i butikken på fiskemottaket, og i ekteparets restaurant, Big Fish i sentrum av Skjærhalden.
Tre tonn i minus
- I sommer var vi i cirka tre tonn i minus i forhold til etterspørsel. I hovedsak gjaldt det reker og sjøkreps. I juli er markedet egentlig umettelig, sier Thoralf.
Råvaremangelen gjorde det heller ikke mulig å holde butikken på Skjærhalden Fiskemottak åpen så mye som han hadde tenkt.
- Normalt har vi åpent fra mandag til lørdag, og noen ganger søndag. Vi hadde åpent i kun tre uker fra tirsdag til lørdag denne sommeren, forteller han.
Gratinert sjøkreps økte omsetningen
Årsaken var den store etterspørselen, kombinert med generelt dårlig fiske.
- Etter at vi lanserte gratinert sjøkreps på Big Fish i fjor, så skal "alle" restaurantene ha det på menyen. Da blir jo etterspørselen også enorm. I fjor serverte vi totalt 1200 kilo skalldyr på Big Fish. I år passerte vi 2,2 tonn. Det kommer delvis av pandemien, men også fordi menyen vår er mer kjent. Du får heller ikke ferskere produkter enn hos oss. De kommer jo rett fra brygga, sier Thoralf stolt, og viser frem to prakteksemplarer over disken i fiskemottaket.
Sønnene Christoffer (38), Daniel (35) og Peter (29) er også med på eiersiden. De tre står for driften av Big Fish Hvaler, med Daniel som daglig leder.
Familiebedriften har ni leverandører av skalldyr. Så slenger det også innom en eller annen fisk.
- Men fiskebestanden er for liten. Det fiskes nesten ikke etter fisk lenger, sier Thoralf.
Ønsket råvaretilgang
Han og kona startet Strandkafeen i trelastbygningen på Skjærhalden i 2011. Der var det begrenset tidshorisont, og i 2015 var det stopp. Da Bakeren i sentrum flyttet, benyttet Thoralf og Gro sjansen til å overta bygningen for å starte restaurant. Big Fish ble dermed født.
I 2018 overtok så ekteparet Skjærhalden Fiskemottak.
- Først og fremst for å ha råvaretilgang til restauranten, og de to siste årene har vært formidable. I sommer har det nesten vært for ille. Køen har startet ved ettiden, og stått der til kjøkkenet stengte klokken 22. Og slik var det fra sent i juni til midten av august – altså hele skoleferien, sier Thoralf.
Vil utvikle anlegget
I disse hummertider humrer han litt over kjøpet av fiskemottaket.
- Kjøpet av dette var jo også for å ha et sted å bli pensjonist. Jeg må jo si at det er et fint sted å jobbe – det å rusle rundt på bryggekanten her for å ta imot fangsten som kommer inn. Men målet er selvsagt å utvikle anlegget her. For fiskeriindustrien er redusert her ute, i forhold til slik det var tidligere. Mye skyldes naturlig avgang. De fleste fiskerne er over 60 år, så vi trenger rekruttering til bransjen, sier Thoralf.
65 deltidsansatte
Ekteparet har fire heltidsstillinger i restauranten gjennom hele året. I sommer var det i tillegg 65 deltidsstillinger på Big Fish.
- I hovedsak voksen ungdom som studerer i inn- og utland, og som trenger inntekt på sommeren, sier Thoralf.
Tidlig i september stengte han fiskemottaket, men åpnet når hummerfisket startet 1. oktober.
- Nå holder vi åpent i helgene utover i oktober, og så lenge det er bestillinger nok. Vi har vanligvis en topp i oktober, før det normalt dabber litt av. Så tar det opp igjen mot jul og nyttår.
Planlegger sjøanlegg
Thoralf er i full gang med planleggingen av et sjøanlegg der han kan oppbevare levende hummer og sjøkreps.
- På den måten kan vi strekke sesongen lenger. Så lenge jeg registrer inn hummeren, kan jeg ha den så lenge jeg vil i sjøen eller på land. En privatmann kan ha den i samleteiner frem til årsskiftet. Da må den i gryta, forklarer Thoralf.
Importhummer
Til våren må nemlig Thoralf og Gro importere hummer fra Skottland og Irland.
- Stort sett er den hummeren like bra, selv om den er litt innblandet med den canadiske hummeren. Men det er hyggeligere å selge norsk hummer, og dersom vi kan ha et oppbevaringssystem som gjør det mulig å utvide sesongene, så ville det vært veldig ålreit, sier Thoralf Huth.