Meninger:
- Hotell på Sand, hva da Hvaler?
- Vil politikerne snu rundt på utviklingen av Hvaler?, spør arkitekt Michael Ramm Østgaard i denne kronikken.
Utbyggerne som ønsker å bygge på Sand har lagt fram et nytt forslag til hotell hvor høyden er redusert. De fleste politiske partiene lukker øyene og klapper i hendene; muligheten til hotell og arbeidsplasser ser ut til å være et Soria Moria.
I april i år inviterte Hvaler Næringsforening til et offentlig møte om erfaringene fra Ringsaker kommune. Brumunddal er sentrum i kommunen og ligger ved Mjøsa, med E6 som gjennomgangs åre. Næringssjefen i Ringsaker kommune holdt et godt og klargjørende innlegg. De fleste politiske partiene på Hvaler var til stede på møtet.
En tid tilbake innså kommunen at Ringsaker og Brumunddal var i stagnasjon. Befolkningsveksten var i tilbakegang, og kommunen ble oppfattet som lite attraktiv.
Det ble da startet et prosjekt for å utvikle både kommunen og sentrum av Brumunddal. Kommunen kjøpte opp sentrale deler av sentrum og leiet ut til attraktive formål.
Et gammelt sagbruksområde ved sjøen ble gjort om til en nydelig park med badestrender, skatepark og utendørs konsertarena. I tillegg ble det bygget et kompleks med leiligheter og kontorer, der en mindre del benyttes til hotell.
Denne sammensetningen av ulik bruk var en forutsetning for at selve hotellet lot seg finansiere.
Næringssjefen var tydelig på at investoren bak prosjektet så på hotelldelen som en finansiell risiko.
Utviklingen av Brumunddal har vært en suksess, og næringssjefen var helt klar på hvorfor; alle tiltakene stimulerte hverandre, og utviklingen skjøt fart.
Ringsakers klare råd til Hvaler er at et hotell ikke kan ligge øde og for seg selv. Hotellet må ligge på et sted som har andre tilbud og attraksjoner. Samvirket mellom de lokale tilbudene og hotellet er viktige og nødvendige, da kommer gjestene.
Skal man lykkes med et hotell på Hvaler må man lage en plan, og prioritere kommunal innsats. Man må finne hva som gjør stedet attraktivt, og få til den nødvendige synergien. Det er allmenn erfaring når det gjelder utvikling av tettsteder og byer.
Hvaler kommune har nylig vedtatt Skjærhaldenplanen for videre satsning. Skjærhalden er "hovedstaden" på Hvaler, i tillegg kommer et lite antall mindre steder angitt i Kommuneplanen som satsningsområder.
Sand er ikke blant disse.
Skjærhalden har de attraksjonene som kan bidra til at et hotell kan lykkes. Sand har det ikke.
Skal nå Sand være et utviklingsområde må man politisk snu rundt på gjeldende planer for hvalersamfunnet. Da vil Sand med et hotell måtte inngå som et utviklingsområde, man må finne hvilke attraksjoner og tilbud man kan flytte hit.
Med en trang kommuneøkonomi blir spørsmålet om man også kan prioritere Skjærhaldenplanen og de andre utviklingsområdene.
Er et hotell på Sand et luftslott?
Man kan ikke diskutere et nytt hotell uten å ta opp finansiering og økonomisk risiko. Aksjonen "Stopp planene på Sand, Hvaler" fikk laget en profesjonell analyse av økonomien i et hotellprosjekt.
Et hotell med 110-150 senger vil koste godt over en halv milliard kroner å bygge. I driftsperioden skal kostnaden for investeringen betales tilbake, i tillegg er driften med hotell og restaurant arbeidsintensiv og kostbar.
Inntjening får man både ved antall gjestedøgn og prisen på overnatting og mat, med mer. Analysen sier at et nybygget hotell i denne størrelsesorden, uansett hvor det ligger, må ha en inntjening pr. seng som er tre ganger så høy som gjennomsnittet for hotellene i Østfold.
Dette betyr at hotellet må ha høyt belegg og høye priser hele året. Sommermånedene er én ting, men resten av året er da minst like viktig.
Er Sand attraktiv en regnfull mandag i november eller en iskald onsdag i mars? Langt fra alt og i en mørk skog?
Investorene bak prosjektet må ha gjort de samme beregningene, og de må se de samme økonomiske utfordringene. Hvis dette ikke er ønsketenkning, hva er det da?
Hvaler har flere prosjekter for varme senger som har en endt opp som private hytter. Utbyggingen på Økholmen, i Utgaardskilen og på Skjærhalden skulle være for korttidsleie, noe som ikke lyktes og som legger beslag på verdifull strandlinje.
Et hotell som går konkurs, er først og fremst et problem for dem som har finansiert det. Men når bygget står der er det også et politisk problem; hva skal det brukes til? R
isikoen for at hotellet ender opp som ferieleiligheter er store.
Våger politikerne på Hvaler å ta disse diskusjonene?