Meninger:
- Tanker om eventuelt erstatningsansvar for Fredrikstad Kommune
Dette er en kronikk fra Ragnar S. Thorklidsen. Den gir uttrykk for skribentens mening.
"Redd Hvalerskjærgården" publiserte den 18.04.2024 en meget grundig og tanke-vekkende kronikk om om Fredrikstad Kommune sitt juridiske ansvar ved bystyrets vedtak om å tillate dumping av giftig avfall ( mudder ) ved Svaleskjæra. Dette på tross av at Bystyret må, og bør vite, at mudderet vil finne veien over store strekninger og områder.
Tjarnø Marine Laboratorium i Sverige, har i Skagerrak felles havområde med Norge, Sverige og Danmark, og vil neppe akseptere noen form for forurensning. De har forøvrig alt signalisert at til og med prøvemudringen gitt utslag på vannkvaliteten og blåskjelldyrkingen.
Argumentene mot dumping vil utvilsomt måtte bli på mange måter en reprise av hva som er sagt , men, har de politiske partier i bystyret egentlig fullt ut forstått det uføre de kan vikle seg inn i ved ikke å undersøke om de kan være rettslig ansvarlige ved å trosse Forurensningsloven/Granneloven?
Det er nok sannsynligvis ikke rettslig holdbart å gjemme seg bak tanken om at Kystverket skal bære det hele og fulle ansvar for dette. Fredrikstad Kommune, ved Bystyret, har vitterlig på egenhendig tatt beslutningen om å dumpe ved Svaleskjæra.
Dette på tross av innsigelser fra andre partier.
Derfor vil jeg prøve etter beste evne å tegne et bilde av mulige problemer ved å belyse tidligere domfellelser i.h.t. Forurensningsloven.
Kilde NRK:
I 2006 lekket 4,1 kg kvikksølv ut i Glomma. Det er 2,8 kg mer enn det Borregaard har tillatelse til å slippe ut i løpet av et helt år. Statens Forurensningtilsyn (SFT), anmeldte forholdet, og politiet henla saken.
Kilde: Av TB nyheter og NTB-Linux Hauge.
Borregaard IND.Ltd. Sendte 10.12.1987 ut en pressemelding om bedriftens kvikksølv -utslipp. Meldingen viste et kvikksølvutslipp på ca. 130 tonn ( 130.000 kg ) siden klor-alkalifabrikken ble satt i drift i 1949. Omtrent 70 tonn kvikksølv ansees tapt til vann, og ca. 15 tonn er eksponert som slam-avfall på bedriftens avfallsplass på Oppsund. Resterende del er sluppet ut til luft eller fulgt med produktene.
Kilde: Dagsavisen.no.
Statens Forurensningstilsyn ( SFT ) anmeldte Borregaard til politiet etter en kontroll av bedriften like etter oljeutslippet natt til søndag 5. mars i fjor. 13.800 liter olje rant ut i Glomma, og det er for dette bruddet på Forurensningsloven at Sarpsborg-bedriften torsdag ble ilagt er forelegg på to millioner kroner.
Dette er en riktig reaksjon . Vi er tilfreds med at vår anmeldelse følges opp og møtes med straffereaksjoner. DET ER VIKTIG AT DE SOM HAR ET ULOVELIG UTSLIPP OGSÅ BLIR STRAFFET! Det sier direktør Ellen Hambro i SFT til NTB.
Hambro understreker at et slikt forelegg også har en allmennpreventiv effekt til andre potensielle forurensere som ser at det straffer seg å bryte Forurensningsloven.
Borregaard lovet nå bot og bedring av rutinene . Likevel fikk SFT en ny utslippssak i fanget da Borregaard igjen sto for utslipp i slutten av oktober i fjor. Denne gang var det miljøgiften kvikksølv som lekket ut fra et renseanlegg.
Dette er en alvorlig miljøgift og dette er mye kvikksølv, understreker SFT - direktøren.
Statens Forurensningstilsyn er knallhard når det gjelder forurensning, og da kanskje i særlig grad når dette burde vært åpenbart.
Som de fleste sikkert forstår ville ikke den kalkulerte dumpingen av giftig mudder inntil en nabos tomt gavnet Fredrikstad Kommune noe videre i en erstatningssak.
Fornuften tilsier at all dumping av mudder inntil en nabos grense bør reverseres. Om ikke kan det bli fryktelig dyrt for Fredrikstad.
Det er med en viss uro jeg registrerer at Fredrikstads ordfører, som så vidt jeg vet har vært praktiserende advokat , inntil nå har vært stum som en østers. Jeg vil tro at de aller fleste vil forstå at dette hardkjøret mot Hvaler kan bli et tveegget sverd for Fredrikstad.
Mvh Ragnar S Thorkildsen