Hun fyller høsten og vinteren med stappfulle hus
Eventyret startet beskjedent med en sildeaften da Første Reis åpnet dørene i 2009. I dag er det fulle hus og ventelister for å delta på Torild Sørensens arrangementer i de trivelige lokalene ved bryggekanten.
- De sa det ikke kom til å gå med slike lukkede selskap med påmelding. I dag har vi
ventelister på enkelte arrangement, og det har vi hatt i årevis, sier Torild Sørensen, innehaver av
Første Reis.
Eventyret startet i 2009 med sildeaften, og jovisst gikk det trått i starten. Men kjenner du Torild Sørensen godt, så vet du at denne dama gir seg ikke uten kamp.
- Nei, jeg gjør ikke det. Når noen sier at det ikke går, så bestemmer jeg meg for at det SKAL gå, sier Torild, med en god porsjon selvironi i stemmen.
- I starten ga vi bort plasser, og vi solgte billige plasser. Det gikk i underkant av tre år før det begynte å gå av seg selv, forteller hun.
I dag arrangerer hun 11-14 lukkede selskaper med påmelding der du kan bestille plass, hvert eneste år. Første Reis er fullbooket hver eneste gang.
Gjest er best
Torild er nøktern på markedsføring. Hun mener de beste markedsførerne er gjestene som besøker Første Reis. I tillegg bruker hun sosiale medier.
- Jeg kan stå på barrikadene og skryte uhemmet av produktet vårt. Det ville aldri hjulpet. Det er gjeste våre som er de beste markedsførerne. Det vet vi av erfaring, sier Torild.
Silda først ut
Sildeaften var den første "aftenen" hun arrangerte på Første Reis. Deretter ble det Damenes aften.
- Damenes aften var lett å selge. Det begynte med 60-70 plasser. Nå har vi 160-170 bestillinger hvert år, og må dermed dele det opp i to aftener. Vi har ikke plass/kapasitet til så mange på en gang, sier Torild.
De voksne damene, det vil si de godt voksne damene, mente i starten at menyen var for stor til eldre mennesker.
- De ønsket seg en aften for de godt voksne, og det fikk de. Vi etablerte en egen aften som vi kaller Honnøraften, forteller Torild.
Utviklingen
Så kom plutselig herrene på banen og ville ha sin aften. Det endte med Herrenes aften, fulgt av Gjestekokkens aften.
- Vi som jobber her er jo også glad i mat, og vi har venner som er glade i å lage mat. Vi inviterte dermed noen venner av oss til å bruke kjøkkenet og lage mat til alle oss som jobbet her, etter stengetid på en helt vanlig søndag. Ideen utviklet seg til at vi skulle ha Gjestekokkens aften, og slik ble det, sier Torild.
Viltaften
Deretter gjorde hun noe utradisjonelt for en sjømatrestaurant. Torild og ektemannen Fredrik er glad i å jakte. Dermed kom ideen om en Viltaften på Første Reis.
- Og slik ble det. Viltaften kom i gang fordi vi er glade i å jakte, og har tilgang til råvarer som du normalt ikke vil kjøpe i butikken fordi de er så dyre. Jeg tenkte at dette måtte vi dele med noen, og derfor serverer vi åtte, ni retter hvor hele skytehistorien er med på kvelden. Hvem har skutt viltet, og hvor det det skutt, forteller Torild.
Hun er selv glad i å jakte, men har ikke lenger så mye tid til overs. Dermed er det samboer Fredrik og hans jaktkompiser som sørger for å fylle fryseren med viltmat.
- Viltaften er litt sånn utenom det vanlige for oss, fordi vår meny består jo mye av fisk. Men vi laget en aften der vi serverer alt det man høster i villmarka, og i høst har vi blant annet plukket veldig mye sopp. Det var et godt soppår, sier Torild.
Ventelister
Aftenene på FørsteReis ble så populære at det ble ventelister, med påfølgende ønsker om å utvide tilbudet med flere aftener.
- Det har utviklet seg hele tiden. Vi fortsatte med Winemakers dinner, Vinimportørenes kveld, Lutefiskaften, Skreiaften og Hummeraften, samt skalldyraften. I tillegg er det mange selskap som bestiller plass her når det er julegrantenning.
Hummeren tok ei pause
I 2012 fant Torild ut at hun ville forsøke å arrangere en egen hummeraften på Første Reis. Det gikk ikke så bra.
- Vi forsøkte oss med Hummeraften, men den gang gikk det ikke rundt. Det var glissent besøk. Hummer var liksom nær sagt hverdagskost her på Hvaler om høsten. "Alle" fisker jo hummer her på Hvaler. Dermed tok vi denne av kartet, sier hun.
Ikke alle var like fornøyd med det, og noen år etter kom forespørslene.
- Vi fikk mange forespørsler om at vi måtte arrangere hummerfaten igjen, og i 2017 satte vi hummeraften på kartet igjen. Nå er det kjempepopulært, og etterspørselen er veldig stor. Du må virkelig være tidlig ute for å få plass på Hummeraften, sier Torild.
Hun legger til at den som tror hummeraften består av hummer, loff og majones, blir overrasket.
- Dette er en aften med de beste råvarene fra inn- og utland. Her bruker vi hele hummeren til å lage alt av delikatesse som hører til en hummeraften. Glem loff og majones, sier Torild Sørensen.