Mona Vauger svarer Fredrik Myhre i WWF:

- Fiskeri er redningen for å omstille oss og for matsikkerheten
Dette er en kronikk fra ordfører Mona Vauger. Den gir uttrykk for skribentens mening.
Alle er enige om at fjorden er syk, og alle gjør tiltak for å bidra. Bøndene gjør tiltak, industrien gjør tiltak og det er krav om renseanlegg. På samme måte må fiskerne gjøre tiltak.
Det er feil det som skrives om bunntråling, og dette er nettopp kilden til det som er skremmende i debatten, der en hel miljøbevegelse tegner opp en virkelighet som ikke er riktig. Det finnes heller ingen forskning som peker på at et trålforbud vil hjelpe fjorden, det foreslås å gjøre det for sikkerhetens skyld.
Nok en gang påstår miljøbevegelsen, denne gangen Verdens Naturfond (WWF), at tunge tråldører skjærer ned i og pløyer opp havbunnen.
Dette er ikke er riktig.
Nye tråldører i dag er utarbeidet hos SINTEF, de er aerodynamiske utformet og "flyter i vannet". Det er en liten del av en slags ski-meie som sklir på havbunnen, men den går ikke ned i massene slik Fredrik Myhre beskriver.
Det er galt.
Disse styres med kamera og teknologi fra båten slik at vinklene og tråldørene hele tiden står perfekt i vannet og holder trålen flytende slik at den ikke pløyer eller harver slik som alle i miljøvernbevegelsene påstår.
Da ville båtene brukt dobbelt så mye diesel og ulønnsomt fiskeri.
Man må være med ut og se dette i praksis for å forstå. Rekene blir møkkete og brune hvis man er nede i havbunnen på den måten Myhre beskriver.
Det er feil det Myhre skriver om at rekene skylles.
De kommer opp like rosa og rene slik du kjøper dem i butikken. Det er verken lønnsomt eller mulig å "vaske" reker.
Det er også feil det Myhre skriver om at det tas bifangst (fisk som går i trålen). Ingen av fiskerne på Hvaler bruker oppsamlingspose, og får da heller ikke bifangst.
De fisker ikke fisk.
Til og med små reker går ut igjen av trålposten. De har selektivt utstyr. Det er riktig at det fremdeles er lov, derfor har politikerne på Hvaler foreslått at det blir innført forbud mot oppsamlingspose.
Fiskene på Hvaler har også selv pålagt seg å ikke fiske på natten og i helgene.
Det fiskes bare på 5-6% av de områdene som foreslås vernet. Bare dypere enn 60 meter, og det fiskes bare reker. Det er ingen som fisker der det er fjellgrunn, tang og koraller. Det ville også ødelagt utstyret.
Fiskerne har fått CO2 -kompensasjon. Men de som har mest nytte av dette er fiskerne som tråler på feltene mot Egersund og Vestlandet.
Fiskerne på Hvaler har kort vei ut i felt og kort vei inn til de største markedene.
Kortreiste reker.
Sånn sett er Hvalerflåten miljøvennlig. Fiskerne selv har også foreslått at noe av midlene bør brukes på forskning som kan elektrifisere fiskeriflåten. Hvalerflåten kan være aktuell her fordi det er korte avstander.
Hvalerflåten fisker også tonnevis med plastsøppel i året, som de leverer på kaia i "Fishing for litter"-prosjektet.
I fiskerihavna på Hvaler, Utgårdskilen, som er helt unik i landssammenheng fordi vi har en flåte bestående av små lette fartøy, har vi også videregående skole. Elever på fiske- og fangstlinja har eget fartøy, og det er optimisme blant de unge som ønsker å høste miljøvennlig av havet. Mye av pensum er biologi og bærekraft.
På Egersund Trål lages det nå 100% nedbrytbare hummerteiner som kan slås sammen. Østfolds maritime næringsklynge leverer på mange områder både stillehavsøsters og krabber.
Det er masse reker, de trives i tråledragene. Fiskerne er omstillingsdyktige, og er med på den kampen vi sammen skal føre for å få fjorden frisk.
Det er vel ingen som legger ned landbruket? Bøndene må tilpasse seg, og fiskeriet må tilpasse seg.
Å frede områdene som foreslått i notatet, tar bort hele vinterfisket til fiskerne, fiskerihavna, og vår maritime næringsklynge legges ned. Sjøboder og kaier blir privatisert, vi får yachter og forbruk, fremfor å bruke vår store kompetanse, flåte og infrastruktur til å gå inn i den blågrønne fremtiden der vi skal høste bærekraftig av havet på områder vi i dag ikke aner noe om.
Det er et tankekors at WWF vil legge ned fremtidens næringsklynge som er et av løsningene for fremtidens overgang til det vi skal høste av havet.
Jeg er stolt av at vi har svært mange politikere som ser helhet, samfunnsutvikling og fremtidsmuligheter. Fiskerne, på lik linje med bøndene og industrien, tilpasser seg og omstiller seg miljøvennlig.
Hvaler har levert sin høringsuttalelse, som inneholder mange tiltak som motvirker utfordringene Myhre peker på. For å nevne noe så foreslås det forbud mot bifangst, forbud mot natte og helgefiske, det foreslås store vektreduksjoner på utstyr (som holder de store tunge båtene utenfor). Det foreslås også en kraftig utvidelse av hummerreservatet ved Kvernskjær, helt ut mot Tisler-revet nær svenskegrensen.
Fiskerne har bidratt mye de siste årene, og er de som kan fiskeri. Det er ingen som er så opptatt av ren Oslofjord som dem. Dette handler også om beredskap og matsikkerhet.
I dag skal jeg besøke Asmaløy barnehage, som skal få servert lasagne laget av tunikater. De er dyrket i "flytende og levende renseanlegg" og kan bli fremtidens ingrediens til å erstatte kjøtt med mye lavere CO2 avtrykk, høyt proteininnhold og brede bruksområder. Her kan vi rense havet, dyrke mat, fôr og innsatsmidler i næringsmiddelindustrien. Da må vi ikke legge ned vår maritime næringsklynge og store springbrett inn i fremtidens bærekraftige høsting av havet.
Hilsen fra stolt østfolding!
Mona Vauger
Ordfører på Hvaler