Meninger

Artikkelforfatter Mona Vauger kjemper for verning av fiskeriet på Utgårdskilen, og har skrevet en kronikk om dette.

Foreslåtte miljøtiltak med helt motsatt effekt

Dette er en kronikk fra ordfører Mona Vauger. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

Fiskeridirektoratet har sendt ut faglige råd om nye tiltak i Oslofjorden. Et av de tre alternativene som foreslås er totalforbud for yrkesfiske og fritidsfiske i ti år.

Å frede Ytre Oslofjord totalt for tråling vil være en katastrofe for fremtidens bærekraftige høsting av havet! 

Det betyr å rasere svært viktig infrastruktur, og det betyr at vi mister kompetanse som er svært viktig for Oslofjorden og for det vi skal leve av i fremtiden etter oljen. 

Artikkelforfatter Mona Vauger på fisketokt.

Det finnes mange uante muligheter for bærekraftig høsting av havet til industrielle formål som kan bli fremtidens miljøvennlige arbeidsplasser.

Utgårdskilen fiskerihavn på Hvaler er den største fiskerihavna i Sør-Norge (øst for Lindesnes), med kort avstand til hovedstaden. Videregående skole med Blått Naturbruk holder også til i havna. Det er interesse hos unge i dag til å ville satse på en arbeidsplass på havet i fremtiden. De er garantert lærlingplass på fiskebåt, og undervisningen innebærer god kunnskap om økosystemer, biologi og bærekraft.

De ferske rekene du har på loffskiva kommer fra Utgårdskilen, de er bare timer gamle, og levert rett fra kokekjelen fra en liten båt. Det kort avstand fra havna og ut i fiskefelt, og på den måten høstes det miljøvennlig sunn og økologisk mat. Reker er rike på protein, lavt fettinnhold, vitamin D, vitamin B3, sink og en god kilde til omega-3 fettsyrer. 

Å spise reker er mer miljøvennlig enn å spise en hamburger, fordi kg co2-ekv/kg kjøtt er nærmere halvparten av klimakostnaden ved å produsere storfekjøtt.

De små fiskebåtene i Ytre Oslofjord har spesialtilpasset utstyr som ikke slipper inn fisk i trålen. Det fiskes ikke fisk kommersielt i Ytre Oslofjord! 

Derimot er det noen eldre fiskere i indre Oslofjord, nord for Drøbak, som har fått dispensasjon til å fiske torsk. Dette tar seg lekkert ut på Aker brygge med salg fra båt, men det bidrar til en gal oppfatning hos folk flest som tror at det fremdeles fiskes fisk i hele Oslofjorden. 

Dispensasjonen bør trekkes tilbake slik at torsken kan være fredet i hele fjorden. Et tråleforbud fra Drøbak og nordover er viktig.

Nå vil enkelte politikere i hovedstaden innføre tråleforbud uten å ha satt seg inn i hva slags trålfiske det er i de områdene de vil frede. Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) sa fra talerstolen i Stortinget:" Før industritrålere inntok Oslofjorden kunne man fiske middagen sin fra bryggekanten". 

Det er feil. Det finnes ikke industritrålere i Utgårdskilen eller i Oslofjorden i dag.

Utgårdskilens rekefiskere har små båter. De har kort vei ut på felt, og de har spesialtilpasset utstyr som er skånsomt mot havbunnen. De fisker bare på dypere vann under 60 meter. De fisker ikke en eneste fisk. 

Disse fiskerne er miljøvennlige. Og de vil man nå fjerne?

Et fiskeforbud i 10 år betyr å legge ned fiskerihavnen i Utgårdskilen på Hvaler. Å legge ned betyr at vi mister infrastruktur og kompetanse. Det betyr et stort tilbakeskritt for omstilling til fremtidens bærekraftige marine næringer. 

Det forskes på plast laget av tang, kiselalger og på organismer industriell verdi som skal gi vekst og arbeidsplasser i fremtiden. En del av de artene som skal dyrkes er filtrerende organismer som i tillegg gjør havet renere.

Egersund Trål i Utgårdskilen produserer hummerteiner som er 100% nedbrytbare. Det fiskes krabbe som en delikatesse, og det plukkes stillehavsøsters som er attraktivt for farmasøytindustrien i Kina. Det forskes på å fremstille tekstilfarger av alger som er svært miljøvennlige, sammenlignet med dagens svært miljøskadelig stoffer i tekstilindustrien.

Fiskerihavna i Utgårdskilen har den nødvendige kompetanse og infrastruktur som er nødvendig for å møte morgendagens bærekraftige industri, vekst og arbeidsplasser.

 Et trålforbud vil sørge for å bytte fremtidens planer om marin bioøkonomi med kapitalismens jakt på sjøboder, bygninger og brygger til privatisering og økt forbruk.

Om Fylkesnes freder hele Oslofjorden for vår miljøvennlige tråling, gir det konkurransefortrinn for store industritrålere fra våre naboland. De vil bruke store mengder diesel på å gå lange økter utenfor de tenkte verneområdene. De vil "støvsuge" områdene utenfor de foreslåtte verneområdene. 

Fylkesnes sitt forslag om forbud vil gi store fordeler til de store fabrikktrålerne som han ikke vil ha - når han utrydder de små fiskebåtene - de som har det mest miljøvennlige trålfisket vi har i landet!

I de senere årene har det skjedd et paradigme-skifte hva gjelder fiskernes kunnskap og engasjement for naturmiljøet. For å overleve som rekefisker må du har mye kunnskap om biologi de forskjellige biotopene og sykluser for å lykkes med fangst. 

Med dagens teknologi har fiskerne hele tiden innsikt i det undersjøiske landskapet, og de ser nøyaktig hvordan trålen ligger i vannet. De ser fiskestimer og liv, som selvfølgelig ikke fiskes, men snarere gir fiskerne glede, tro og håp for fjordens fremtid. 

Dagens teknologi hjelper fiskerne til å fiske skånsomt og selektivt. Fiskerne tar også opp masse plast og søppel fra havet som de leverer i egen container i havna vår. Fiskerne er ute frm dager i uken hele året. Ingen andre kjenner fjorden bedre!

Det er mye kunnskap som går tapt fordi forskere ikke involverer fiskerne i sin forskning. Fiskerne og forskerne må snakke sammen om fremtiden til Oslofjorden.

Det er viktig at vi ikke utrydder fiskeriet, fordi det er nettopp her noen av løsningene og kunnskapen for en frisk fjord Oslofjord og en bærekraftig høsting av havet ligger. Her har vi vi kunnskap og løsninger for det vi skal leve av etter olja. Fiskerne må ikke utryddes, men være med på laget når vi sammen skal redde Oslofjorden!

Mona Vauger

Ordfører Hvaler

Powered by Labrador CMS