Meninger

Artikkelforfatter Knut Martinussen

Åpenhet og gransking i "Fergesaken" – Hvorfor frykte sannheten?

Dette er en kronikk av Knut Martinussen. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

I den seneste tiden har det vært stor undring blant mange av oss innbyggere i Hvaler over posisjonens motvilje mot å la Kontrollutvalget gjennomføre en granskning av det såkalte "fergeprosjektet". Vi står overfor et prosjekt som har fått mye oppmerksomhet og som berører mange, men likevel velger posisjonen å motsette seg en fullstendig granskning. Hvorfor?

En granskning er ikke et angrep på noen, men et verktøy for å sikre at alt har gått riktig for seg, og at vi kan lære av eventuelle feil. 

Økonomiske hensyn blir ofte brukt som et argument mot slike undersøkelser, men i dette tilfellet kan det like gjerne handle om å unngå fremtidige kostnader ved å rette opp eventuelle feil.

 Hva ligger bak motstanden?

Det kan være flere grunner til at man frykter en gransking, og ingen av dem virker som legitime unnskyldninger for å unngå en slik prosess.

  • Frykt for negativ oppmerksomhet:

Posisjonen frykter kanskje at granskingen vil føre til flere avsløringer som kan sette kommunen i et dårlig lys. Men er ikke den største skaden i tilliten til kommunen nettopp å unngå åpenhet? Hvordan skal vi som innbyggere ha tillit til ledelsen hvis det ikke er vilje til å se kritisk på egne handlinger?

  • Økonomiske avsløringer:

- En annen mulighet er at en gransking kan avdekke økonomiske feil eller misbruk av midler. Dersom dette er tilfelle, må det naturligvis rettes opp, uavhengig av om det er økonomisk belastende. Å skyve økonomien foran seg som et argument for å unngå gransking gir inntrykk av at noe skjules.

  • Ansvarsfraskrivelse:

- Når flere aktører er involvert, som i dette prosjektet (fylkeskommunen, Norled, Borg Havn, Norgesnett og kommunen), kan en gransking synliggjøre manglende samordning og klar ansvarsfordeling. Det er uheldig at aktørene i prosjektet kanskje ikke ønsker denne typen avklaringer, fordi de kan frykte at det vil føre til konflikter eller avsløringer av dårlig prosjektstyring.

  • Politisk prestisje:
  • - Noen ganger er politisk prestisje en større hindring enn faktiske feil. Posisjonen kan frykte at en gransking vil undergrave deres autoritet, spesielt hvis prosjektet blir sett på som en politisk milepæl. Men politikk handler om tillit, og det styrker ingen å ignorere muligheten for forbedring.

Gransking er veien til tillit

Min klare oppfordring til posisjonen er å legge prestisjen til side. La oss få fakta på bordet.

Vi, som innbyggere, har rett til å vite hva som har skjedd, og hvordan pengene våre er blitt forvaltet. Uten en granskning vil mange sitte igjen med spørsmål og mistillit. 

Det er en mulighet for kommunen til å rette opp eventuelle feil og bygge en kultur av åpenhet og ansvarlighet.

Det er viktig å forstå at en gransking ikke er en straff, men en nødvendig prosess for å sikre transparens og lære av det som har skjedd. Vi kan ikke bygge en sterkere kommune uten å være villige til å se på oss selv med kritisk blikk.

 

Vennlig hilsen,

Knut Martinussen, Asmaløy

Powered by Labrador CMS