Meninger

Artikkelforfatter Erlend Wiborg.

Sover Nygård og Østfoldbenken?

Dette er en kronikk fra Erlend Wiborg, Stortingsrepresentant, FrP. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert

 Denne uken kom som kjent rapporten om tredje rullebane på Gardermoen som også skulle se på Moss lufthavn Rygge: https://www.regjeringen.no/contentassets/5c530bc3d7c84b0f843f05bc8878b09e/no/pdfs/tredje-rullebane.pdf

I sine 3 år som samferdselsminister har jeg som eneste stortingsrepresentant fra Østfold tatt opp saker knyttet til Moss lufthavn Rygge jevnlig, både som skriftlige spørsmål til statsråden, konkrete forslag i Stortinget, egne representantforslag osv. 

FrP og jeg har hele veien blitt møtt med taushet fra resten av østfoldbenken, og samtlige av våre initiativ og forslag har blitt nedstemt i Stortinget, uten at de andre partiene har kommet med noen andre forslag som kan bidra til en gjenåpning av Moss lufthavn Rygge. 

Dagens samferdselsminister lovte før forrige stortingsvalg følgende: 

«– Østfold Arbeiderparti mener Rygge bør bli avlastningsflyplass for Gardermoen. Dette er en løsning som kan iverksettes så å si over natten, og samfunnet vil spare store investeringsutgifter.» (https://www.f-b.no/ostfold-arbeiderparti-stotter-at-avinor-bor-kjope-rygge-sivile-lufthavn/o/5-59-2352735

Statsråd Nygård har hele tiden begrunnet sin totale passivitet med at han satt ned et utvalg som bla. skulle se på Moss lufthavn Rygge sin fremtid. FrP og jeg har vært kritiske til dette, da vi har ment at regjeringen burde gjøre det man kunne for å legge til rette for en gjenåpning av Moss lufthavn Rygge. 

Nå kom rapporten som knapt nevner Moss lufthavn Rygge, men utvalget skriver bla.

"Når det gjelder Moss lufthavn, Rygge, kan ikke utvalget se at det er noe som tyder på at det vil bli gjort endringer i rammevilkårene i den retningen dagens eiere peker på som nødvendig grunnlag for kommersiell drift, blant annet endringer i avgiftsregimet".

Utvalget viser altså til at med dagens regjering så er det ingenting som tyder på at de vil bedre rammevilkårene, slik at man får til en gjenåpning av Moss lufthavn Rygge. 

Jeg mener dette er et mageplask for Nygård, som nok en gang viser at han ikke får gjort noe for Østfold, og heller ikke prøver. 

For dagens regjering har bevisst gjort rammevilkårene for en gjenåpning av flyplassen vanskeligere gjennom å redusere inntektspotensialet for flyplassen, gjennom å redusere taxfree-ordningen og gjennom å øke avgiftene markant.

Rett før sommeren behandlet Stortinget NTP(Nasjonal Transportplan) der fremmet FrP og jeg følgende forslag som burde vært upropblematisk for de øvrige partiene å støtte:

"Stortinget ber regjeringen legge til rette for en gjenåpning av sivil flyplassdrift på Moss lufthavn Rygge."

Men dette forslaget ble nedstemt da det kun fikk FrPs stemmer.

I fjor fremmet jeg følgende forslag: https://www.stortinget.no/globalassets/pdf/representantforslag/2022-2023/dok8-202223-244s.pdf og som dere ser fra voteringsutskriften fikk forslaget også kun FrPs stemmer: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/Voteringsoversikt/?p=94512&dnid=1

Mitt spørsmål til Nygård og resten av Østfoldbenken er:

Sover dere eller har dere glemt deres eget fylke Østfold?

Erlend Wiborg

Stortingsrepresentant, FrP

Powered by Labrador CMS