Meninger

Hans Herman Utgård kommer med en presisering i diskusjonen om gransking av fergesaken.

- Det bør ikke feste seg et inntrykk av at politikerne ikke ønsker en granskning

Dette er en kronikk av Hans Herman Utgård, varaordfører i Hvaler kommune. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Publisert
Artikkelforfatter Hans Herman Utgård

Jeg ser av innlegget til Martinussen om gransking av fergesaken, at det trengs en oppklaring. Det bør ikke feste seg et inntrykk av at politikerne ikke ønsker en granskning.

Saken dreier seg om flere forhold, som flere ser ut til å misforstå. 

Det er igangsatt en granskning av saken i regi av fylkeskommunen. Dette er en stor og tung sak som vil kreve store ressurser. De fleste av aktørene er utenfor Hvaler kommune.

Kommunen bidrar selv til at denne granskningen blir så omfattende og grundig som mulig, ved at vi har oversendt alt vi har av dokumentasjon til de som foretar granskningen. 

Det er grunn til å anta at fylkeskommunen har lettere tilgang til alt materiale fra de andre aktørene enn Hvaler kommune. 

Samlet sett bør alt materiale gi et godt bilde av hele saken. Når resultatet av granskningen foreligger, vil vi gå nøye gjennom denne og se på om det er gjort en god nok jobb. 

Hvaler kommunes kontrollutvalg skal da kunne selv vurdere granskningen. 

Dersom det er forhold som ikke er tilstrekkelig belyst eller feilvurdert, er det naturlig at det iverksettes en egen kontroll, slik kontrollutvalget har foreslått. 

Styringspartiene på Hvaler har i denne saken ønsket å unngå dobbeltarbeid og bruk av kommunens ressurser på en granskning som i liten grad er kommunens ansvar. Et kommunalt kontrollutvalg skal hovedsaklig ta tak i saker som gjelder kommunale vedtak og oppfølging av disse. Det betyr i denne sammenheng kommunens rolle i fergesaken, men siden det er eksterne aktører som har både det politiske og økonomiske ansvaret i denne saken, er det naturlig at overordnet myndighet har rollen som kontrollør. 

Hvaler kommunes rolle, med alle dokumenter, innspill og vedtak vil da komme fram i en samlet kontekst og være synlig for alle. 

Det er derfor absolutt ingenting i denne saken som kan antyde at noen ønsker å holde forhold skjult. Tvert imot ønsker vi meget sterkt at granskningen nettopp vil synliggjøre alle anstrengelsene som kommunen har hatt gjennom år for å få til gode løsninger. 

Det er sterkt å beklage at enkelte ser ut til å så tvil om dette, og snur saken helt på hodet. Det er jo nettopp for å få saken best mulig belyst, at vi lar overordnet myndighet gjøre jobben.

Hilsen 

Hans Herman Utgård

Powered by Labrador CMS