Stor gressbrannfare i skogene på Hvaler: – Bruk sunt folkevett
Gresset er gult og knusktørt. Det fører til stor gressbrannfare i skog og mark. – Folk må kunne kose seg i naturen, men bruk sunt folkevett, sier Jørn Bustgaard fra Hvaler Brann- og Redning.
Det er all mulig grunn til å være forsiktig med engangsgriller og bålfyring. Gresset fra i fjor er gult og knusktørt, og det reneste kruttet hvis du er uforsiktig, eller det er vind.
- Det skal bare en liten gnist til før det tar fyr. Det er veldig tørt nå, og kanskje ekstra ille er det her på Hvaler. Vi har som regel alltid litt vind, og vinden kan føre en gnist fra bålet og antenne det gule gresset, sier Bustgaard.
Ingen pekefinger - bare sunn fornuft
Den erfarne brannmannen ønsker imidlertid ikke å bruke pekefingeren til folk på tur.
- Overhodet ikke. Folk skal få lov til å kose seg i den vakre naturen vår. Det gjelder bare å tenke seg litt om før man eventuelt skal fyre et bål eller bruke engangsgriller. Det skal så lite til før det tar fyr, påpeker Bustgaard.
Nyhetsbildet de siste dagene har vært preget av meldinger om branner flere steder i landet – også i Østfold og på Vestlandet.
Bustgaard understreker at det ikke er bålforbud på denne tiden av året.
- Jeg vil derfor ikke si at folk ikke skal tenne bål. Er det vindstille, går det som regel greit. Det er verre hvis det er en bris som kan frakte gnister avgårde og antenne, sier han.
Strenge nasjonalparkregler
Han presiserer at det er nokså strenge bålregler for Ytre Hvaler Nasjonalpark..
- Her er det vel ikke lov til å tenne bål på berget, og det er heller ikke lov til å knekke kvister for å fyre bål. Restriksjonene står oppført på nettsidene til nasjonalparken, sier Bustgaard.
Han ber også folk om å tenke seg godt om før de fyrer opp.
- For det er alltid den som tenner på bålet som er ansvarlig for ilden, dersom det skulle ta fyr i skogen rundt. Det er kanskje ikke fullt så morsomt å tenke på, men like fullt viktig å huske. Vær påpasselig og forsiktig dersom du skal fyre opp et bål eller bruke engangsgriller. Bruk sunt folkevett, sier Jørn Bustgaard.
Disse reglene gjelder i nasjonalparken:
- Det er bålforbud mellom 15. april og 15. september
- Bruk etablerte grillplasser
- Tenn ikke bål rett på berget
- Engangsgriller skal ha stativ, slik at de kommer opp fra marken
- Kun lov å tenne bål i strandkanten, men ikke direkte på eller mot berg, eller nær vegetasjon.
- Skal du tenne bål, har du kun lov til å bruke egen ved, eller døde kvister som ligger på bakken. Ikke lov å brekke greiner fra døde trær