Foto: Nadin Martinuzzu.

Bærtid – få tre oppskrifter hvor norske bær er sentrale

De norske jordbærene kom i mai. Nå dukker også modne blåbær og bringebær opp i skogene på Hvalerøyene. Her får du tips til oppskrifter med norske bær.

Publisert

Lite slår selvplukkede bær i mat og bakst. Takket være allemannsretten, kan du og jeg plukke hvilke bær vi vil, nærmest hvor vi vil. Og tar du med deg barn og barnebarn på tur, skaper du minner for livet.

Allerede i mai kunne vi høste de første norske jordbærene. Nå står blåbær for tur og i skogene på Hvalerøyene bugner det av blåbær.

Nå er også bringebærene klare til å plukkes og om ikke lenge er det tid for tyttebær og multer; selv om sistnevnte kanskje ikke er å oppdrive på Hvaler.

På Hvaler kan du derimot være heldig å ha bær i egen hage. Kanskje du dyrker jordbær, stikkelsbær, bringebær, rips eller solbær? Uansett: Her får du oppskrifter med bær som noen av de mest sentrale ingrediensene. 

Lykke til!

Alle oppskriftene er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn.

Myslirundstykker med blåbær

Ingredienser

300 gram havregryn
5 dl vann
720 gram hvetemel
300 gram siktet rugmel
300 gram sammalt hvete, grov
1 l melk
1 ss salt
1 pk gjær
2 ss olivenolje
300 gram blåbær

Slik gjør du det

  • Ha havregryn i en bakebolle med 5 dl vann. La stå i 30 minutter.
  • Tilsett resten av melet, melk og salt. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Ha i olje og blåbær og elt det forsiktig inn i deigen. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Deigen vil være litt bløt, men melet vil trekke til seg mer av væsken mens deigen hever.
  • Dekk med plast eller et klede, og hev til dobbel størrelse.
  • Ta deigen forsiktig ut på et lett melet bakebord, og del den med en bakeskrape eller skarp kniv i 24 like store emner som du plasserer på to bakepapirkledt stekebrett.
  • Etterhev rundstykkene på et lunt sted til dobbelt størrelse.
  • Stek rundstykkene på nederste rille i ovnen på 200 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Bringebærsmoothie

Bringebærsmoothie.

Ingredienser

7 ½ dl vaniljeyoghurt
2 ½ dl frosne bringebær
1 dl lettkokte havregryn
Pynt: 2 ss havrekli
8 bringebær

Slik gjør du det

  • Ha yoghurt i en blender eller kjøkkenmaskin.Tilsett frosne bringebær. Har du ikke frosne bær kan du tilsette noen isbiter. Kjør blandingen til en jevn masse for en fin bringebærsmoothie.
  • Tilsett havregryn og la maskinen kjøre i to minutter.
  • Ved servering drysses litt havrekli på toppen. Pynt med friske bringebær.
  • Du kan fint også lage en smoothiebolle, en såkalt smoothie bowl. Legg på frukt, bær og gjerne et dryss med havrekli.

Pavlova med friske bær

Foto: Nadine Martinuzzi.

Ingredienser

Marengs:4 eggehviter, ¼ ts salt, 250 g sukker, 2 ts maizenamel, 1 ts hvitvinseddik

Pynt:2 dl kremfløteVaniljekrem, 1 kurv blåbær, 1 kurv bringebær, Melis

Slik gjør du det

  • Marengs: Ha eggehviter og salt i en ren og tørr bolle. Pisk på middels hastighet til det dannes et mykt skum. Tilsett sukker litt av gangen. Pisk eggehvitene videre til det blir en seig masse som kan formes med en slikkepott. Vend forsiktig inn siktet maizenamel og eddik.
  • Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt ut åtte porsjonskaker på en stekeplate med bakepapir.
  • Stek bunnene midt i ovnen ved 150° C i ca. 1 time. Bunnene skal bli sprø på utsiden og ha en lys farge. La de stå i ovnen til ovnen er kald. Løft dem deretter forsiktig over på et fat eller en tallerken.
  • Pynt: Pisk kremfløte og rør forsiktig inn vaniljekrem. Smør et lag på hver av bunnene. Pynt kakene med friske bær og sikt melis over før servering.
Powered by Labrador CMS