Meninger:

Ikke kast søppel i doen. Det koster deg penger, skriver Hanne Bonneve-Svendsen denne kronikken.

- Kaster DU også penger i do?

19. november er "verdens toalettdag", og det er alltid fint å gi folk en påminnelse i forkant av julefeiringa hva som ikke er så lurt å hive i do, skriver enhetsleder i teknisk etat i Hvaler kommune, Hanne Bonnevie-Svendsen i denne kronikken. 

Publisert

En våtserviett fra babystellet, en bomullsdott fra sminkefjerningen, en tampong, snusposen, tanntråden fra morgenpussen – eller hva med fettet fra juleribben? 

Et lite nedtrekk så er det ute av syne og ute av sinn. 

Men denne dårlige vanen får konsekvenser, ikke minst for lommeboka di.

Den 19 november hvert år er "verdens toalettdag". I noen land brukes dagen til å fokusere på å bedre dårlige sanitærforhold. Dette er livsviktig, det vet vi alle. 

Hos oss nordmenn velger vi ofte å fokusere på et annet problem: Det siste året har vi rykket ut til tilstoppede rør og avløpspumper en rekke ganger, for å rydde opp i matfett og søppel som har ført til driftsproblemer.

Våtservietter, fiberkluter, bind og tamponger er versting-produkter når det gjelder å tette pumper og rør. Slikt søppel løser seg nemlig ikke opp i vann, men filtrerer seg sammen med størknet fett fra matrester og -oljer, og skaper propper harde som betong. 

I julestria merker vi også at det brukes mye fett og oljer – dette skal kastes i søpla og ikke i vasken eller toalettet!

For våre folk i vann- og avløpsavdelingen er det en svært utrivelig jobb å fjerne dette. Det stjeler også tid og penger fra andre og viktigere oppgaver. Vi vil nemlig heller bruke ressursene på å sørge for god avløpsrensing, som trygger innbyggernes helse og trivsel, og reduserer faren for forurensning av naturen og miljøet her i vakre Hvaler.

Gebyret øker mer enn nødvendig

Alle som er tilkoblet offentlig avløp betaler et avløpsgebyr. Dette er penger som skal gå til nødvendig utbygging, drift og vedlikehold av avløpssystemene. Hvaler kommune har, i likhet med de fleste kommuner i landet vårt, et stort behov for å investere i bedre avløpshåndtering. Det gjør at avløpsgebyret du og jeg må betale øker en del i årene som kommer.

Da er det dumt at vi også må bruke penger på å rydde opp etter folk som kaster søppel i do, og som gjør at gebyrene økes ytterligere! 

I tillegg betaler du jo allerede for å få samlet inn husholdningsavfallet, så hvorfor betale dobbelt?

 Søppel i do fører til plast i havet

Du kan også risikere å møte på dosøppelet ditt igjen neste gang du er på stranda en deilig sommerdag. Når rør tettes og pumper stopper må avløpsvannet fortsette å renne. Det urensede avløpsvannet tar med seg dosøppelet korteste vei, og rømmer ut i lokale bekker og elver, og ender til slutt i havet.

Så gjør deg selv, miljøet rundt oss, og folkene i kommunens vann- og avløpsetat en tjeneste; ha en søppelbøtte på badet – og bruk den! 

Takk for hjelpen!

Powered by Labrador CMS