TikTok-stjernen August Borgås blir matspaltist i HValer Budstikke. Hver fredag presenterer vi en av rettene fra boka Skolemat, som er laget av August og hans gode venn og kollega Martin Bryn fra Kristiansand.

Er du lei matpakka? TikTok-August blir matspaltist i Hvaler Budstikke

Vil du lære å lage enkle matretter med TikTok-stjernen August Borgås? Den Hvaler-kjære 26-åringen vil hver uke gi deg oppskrift og veiledning til en ny rett fra suksessboka Skolemat, som er gitt ut av Frisk Forlag.

Publisert

Fakta om August

  • Navn: August Borgås
  • Alder: 26 år
  • Bosatt: Kristiansand
  • Sivil status: Samboer med Mari – ingen barn
  • Er fra: Sarpsborg
  • Favorittsted: Hvaler (Mor Gro og far Per Olav flyttet til Skjærhalden da August flyttet for å studere etter videregående. August fikk da Hvaler-adresse)
  • Yrke: Sykepleier og TikTok-stjerne
  • Antall følgere på TikTok: 261.000
  • Enkeltvideo med flest visninger: 1,7 millioner
  • Aktuell fordi: Har utgitt boka Skolemat sammen med TikTok-kollega Martin Bryn. Nå skal August være matspaltist i Hvaler Budstikke hver fredag.«»

I løpet av ett år har kompisene August Borgås fra Skjærhalden og Martin Bryn fra Kristiansand klart å lage Norges ledende matkonto på TikTok. I dag har duoen hele 261.000 følgere på denne kanalen.

Nå skal 26-åringen gi deg én oppskrift hver fredag i Hvaler Budstikke. Rettene presenteres både med bilde, oppskrift og veiledning om hvordan du lager maten.

- Boka vår gir en tydelig og ærlig introduksjon om hvor gøy og enkelt det kan være å lage mat. Vi gir deg også flere teknikk- og sikkerhetstips underveis, sier August Borgås.

Gutta boys poserer i det rommet de har tilbragt aller mest tid i det siste året, nemlig kjøkkenet. Duoen har hatt 1,7 millioner norske visninger på sin mest sette video.

Lei matpakka?

Er du lei den tradisjonelle matpakka? Rettene fra boka, som blir presentert i Budstikka, vil lære deg hva slags snadder du kan lage til frokost, lunsj og middag. Du må heller ikke bli overrasket dersom August plutselig trår til med en herlig dessert, milkshake, eller en snadderkake. For her kan både milkshake, kake og kjeks være dessert.

August forteller:

- Martin og jeg er to kompiser som traff hverandre på Universitetet i Agder. Vi gikk begge et Friluft-studium, og ble venner på en utflukt på friluftskolen - under ei granbuske i 15 minus mens vi holdt på å fryse i hjel. Vi fant tonen, forteller August.

Fikk jobb for TV2

Da skoleåret var over, fant de to ut at livets skole skulle ta steget videre med å finne arbeid. Interessen for mat, matbilder og video var til stede hos begge, men video og YouTube var skummelt. Derfor ble Instagram-kontoen Student og mat født.

- Senere ble navnet forandret til Rimelig godt, opplyser August.

Etter et par måneder ble gutta kontaktet av TV2, der Solveig Barstad i programmet Matkontrollen hadde bruk for et par staute karer som kunne kjøpe matvarer og sjekke priser – rett og slett være prisbevisste.

- Hun skulle ha tak i noen som var prisbevisste, for da var vi «plutselig det», i og med vi hadde opprettet Instagram-kontoen Rimelig godt. Vi var kun med i ett program, der vi kjøpte inn noen matvarer som visstnok skulle være billige. Vi holdt på med Instagram i tre år, der vi la ut bilder og oppskrifter, men ble lei. Vi måtte finne på noe annet, forteller August.

Da TikTok tok helt av

I løpet av denne tiden hadde August og Martin funnet ut at videoer var kult.

- Vi laget en matvideo, og la den ut på YouTube. Det ble i liten skala, men det funket på et vis, forteller August.

Greit å vite:

  • Utstyret er viktig når du skal lage mat. Her ser vi et bilde av utstyret som August og Martin har brukt når de har laget rettene til TikTok-videoene.
  • Vi bruker kun enkle redskaper. Vi har ingen bake- eller kjøkkenmaskin hjemme hos meg.
  • TikTok-gutta mener det alltid er ålreit å ha smør eller olje tilgjengelig til steking. Salt og pepper likeså. Smør gir mest smak – olje gir best resultat.
  • Dernest bør du sette deg litt inn i hva sterk og svak varme er på platetoppen. 1 er svakest, og 9, eller P (power) er sterkest.
  • Koke gjør du når vannet har blitt så varmt at det bobler.
  • Når noe skal brunes, skal det stekes til det får en gyllenbrun farge. Gjelder som oftest kjøtt.
  • Når vi karamelliserer en råvare, steker vi den lenge på svak varme. Eksempelvis løk på middels eller svak varme over litt lengre tid. Gjør du dette, brytes løken ned slik at sukkeret i løken gjør den gyllenbrun. Nam!
  • Velg først og fremst en kniv med litt lengde på bladet, og som er god å holde i. Denne kniven kan du stort sett bruke til alt du skal gjøre på kjøkkenet.
  • Å skjære på en fjøl som sklir rundt på benken er til å bli gal av. Farlig kan det også være. Legg en fuktig klut under fjøla. Da sklir den ikke.
  • Noen ganger bruker vi en ildfast stekepanne til å steke mat i stekeovn. Husk å sjekke om den er ildfast. Husk at håndtaket da er glovarmt når den skal tas ut.
  • Før du kutter grønnsaker eller skjærer mat, bør du lære deg klo-grepet. Tenk deg hvordan en klo ser ut. Dette er smart, dersom du vil beholde alle fingrene.

Så, da pandemien veltet inn over Norge, tok plutselig TikTok helt av.

- Dermed la vi ut Instagram-videoene våre på TikTok. Husker godt at tallet på visninger plutselig nærmet seg 50.000. For oss var det jo helt hinsides, men det gjorde at vi fortsatte, og rendyrket formatet til TikTok, forteller August.

Det hele endte i bok, og til nå, 261.000 følgere på TikTok.

August og Martin har viet en egen side til sine tålmodige kjærester da TikTok-eventyret tok helt av. Her er August sammen med samboer Mari Pauline Sivesind Strebel fra Sarpsborg.

Ufattelige seertall

- Vi har hatt voldsom vekst i visninger. Rekorden på en video er 1,7 millioner norske visninger. Da satte vi oss ned og snakket om hva som egentlig var i ferd med å skje. Det var faktisk litt vanskelig å tro på disse tallene, for vi vet jo at NRK skryter når de har én million visninger, sier August.

Kontaktet av Frisk Forlag

Høsten 2020, etter at TikTok-eventyret tok helt av, ble August og Martin kontaktet av Frisk Forlag, som ville gi ut en bok med det de drev med. Det hele endte i boka Skolemat, som ble utgitt av Frisk Forlag 12. august 2021.

- Skolemat er en bok med enkle retter som er lette å lage, og som du kan ha det gøy med å lage. Den er laget så nøytral som mulig. Den er barnevennlig, men ikke barnslig, og hver rett har maksimalt seks ingredienser, forteller August.

Ny oppskrift hver fredag

Er du lei den tradisjonelle frokosten, lunsjpakka eller middagen, vet du nå at du får dette servert med bilde, oppskrift og veiledning av Norges mest populære matbloggere, her i Budstikka.

Etter avtale med Frisk Forlag vil nå August Borgås og Hvaler Budstikke vil publisere én rett fra boka Skolemat hver fredag.

Powered by Labrador CMS