Leserinnlegg fra Hvaler Kulturvernforening:

Byggingen av los-skøyta Arnt Otto i Båtbyggeriet i Brottet.

Med blikk på aktiviteten i 2023

Dette er en kronikk fra Hvaler Kulturvernforenings leder Paul Henriksen.

Publisert
Paul Henriksen, artikkelforfatter.

2022 var et år med stor aktivitet i Hvaler kulturvernforening, der prosjekter ble avsluttet i Brottet amfi med installering av nye motoriserte dører i fem lystårn, i Arekilen der Arkimedesskruen og tårnet kom på plass, og restaureringsarbeidet på smia og maskinhuset i Brottet kystkultursenter ble sluttført. I tillegg ble det gjennomført to forestillingsrekker på “Lysglimt i mørke” og “Drømmen om Amerika”, samt at arbeidet med losskøyta “Arnt Otto” ble videreført.

Nevnes skal også at arbeidet med å reise et nytt fyrtårn på kystlekeplassen, og sjøbuer på Nordgårdsbrygga ble startet opp. Med andre ord; dugnadsgjengen hadde mer enn nok av arbeidsoppgaver å gå løs på.

Scenen i Brottet amfi utvides på dugnad.

Når vi nå har åpnet “døra” for 2023, og hva er det som vil prege foreningens aktivitet og engasjement i det nye året?

La meg gi dere et lite innblikk i det som ligger foran oss:

I den mer administrative og organisatoriske delen av virksomheten i Hvaler Kulturvernforening vil vi se en endring der undertegnede går av som leder av styret etter 12 år, for så å gå over i en rolle som daglig leder.

Innstillingen fra valgkomiteen til årsmøtet 14. februar, er at Arnt Martin Brynhildsen, bosatt på Papper og til daglig musikklærer ved Greåker videregående skole, går inn som ny leder av styret.

Hva vil publikum for øvrig se av endringer?

Spennende forestilling i Brottet amfi til sommeren.

Tar vi først det som kommer på scenen, er det som tidligere annonsert, en ny forestilling der okkupasjonsårene på Hvaler er bakteppet for forestillingen kalt “ELLEVE for ELLEVE”.

Til denne forestillingen er det gledelig nok allerede solgt 200 billetter.

I forbindelse med denne forestillingen vil det også komme en mini-utstilling av bilder som i dag henger på Roseslottet på Tryvann.

Allerede 20. februar kommer prosjektleder og designer ved Roseslottet på befaring i Brottet. Går det som vi håper, blir utstillingen stående gjennom hele juli på plassen mellom Byssa og Båtbyggeriet.

Til dem som ikke fikk med seg forestillingen “Drømmen om Amerika” i fjor, kan vi opplyse at det også blir dager der denne forestillingen er på plakaten.

Jeg nevnte innledningsvis arbeidet med losskøyta “Arnt Otto”. Dette spennende, men også utfordrende prosjektet håndverksmessig og økonomisk, vil også i 2023 sette sitt store preg på aktiviteten. Går alt som vi håper og tror, vil vi ved utgangen av året ha på plass alle elleve bordgangene, dekket, og muligens også det som hører under overskriften “rigg”.

9 av i alt 11 omfar (bordganger) er ved årsskiftet på plass. I mars er båtbyggerne igjen på tilbake i Båtbyggeriet.

I selve amfiet vil det bli gjort justeringer på selve scenen, som skal få et lengre “amfi” i store deler av fronten. Dette for å lette tilgangen for skuespillerne.

I tillegg vil sjøbuene på Nordgårdsbrygga bli ferdigstilt, der bua til høyre vil være depot for veteranbåten DS Hvaler når den kommer i drift i sommer.

Går det som vi håper, vil båten være på plass ved brygga på Bygdedagen 27. mai.

Jernbaneskinner sveises

Nevnes skal også prosjektet “Stenhoggerminner, fase 2”, som tar utgangspunkt i bruddet tett ved Brottet. Her skal blant annet tre kraner og “jernbanen” settes i stand.

Dersom vi får finansiering vil det også bli start på arbeidet med å bygge et nytt serviceanlegg med toaletter og dusj for kystledhyttene og de som har båter i Nordgårdsbrygga.

Gjennom siv-veggen mellom området med Båtbyggeriet / Byssa strandkafé og Løkholmen utenfor, skal det lages en gangsti liggende på furustokker, dekket med impregnerte materialer. Dette for å tilgjengeliggjøre dette friluftsområdet for allmennheten . Her ser vi for oss mindre bryggeanlegg og baderamper som kan bygges senere.

Da ønsker jeg velkommen til årets begivenheter som dere her har fått noen smakebiter på. Virksomheten skal ytterligere utvikles i året som nå stiger fram.

Dette er imidlertid ikke på noe vis en utfyllende beskrivelse, men forhåpentligvis så vidt bred og interessant at du følger oss også gjennom det nye året.

Da får du blant annet vite mer om hvordan vi kommer til å bruke kr. 175.000,- som er bevilget oss fra Viken fylkeskommune for å bruke “kulturarven” for utvikling av lokalsamfunnet.

Dette både for å bevisstgjøre om viktigheten av kulturarven som “limet” i lokalsamfunnet, samt for å se hvordan kulturarven som båtbyggeriet i Brottet og DS Hvaler kan bidra til utvikling av arbeidsplasser.

Er du fortsatt ikke medlem i Hvaler Kulturvernforening, håper jeg at du, og eventuelt også øvrige familie, melder dere på. Prisene finner du på Hvaler Kulturvernforening sin hjemmeside: www.hvalerkulturvernforening.no

Melding om medlemskap sender du til : paulh@online.no


Paul Henriksen

Powered by Labrador CMS