25 år med kystledhytter
På vei mot en ny kystledsesong
I år er det 25 år siden det ble tatt initiativ gjennom Oslofjordens Friluftsråd (OF) for å åpne den første kystledhytta på Fyrsteilene utenfor Nesodden. Siden den gang har det blitt etablerte 65 kystledhytter av ulike størrelse og standard rundt hele Oslofjorden, hvorav Hvaler er vertskap for åtte av disse. Fredrikstad med to alternativer.
Sesongen 2021 ble en rekordsommer for utleie av kystledhytte. Økningen var på 27,5% siden 2020, fra 5192 bookingdøgn (antall personer x antall døgn) til 6629 i 2021. For de fire hyttene til Hvaler Kulturvernforening har økningen vært på 31%, litt over snittet.
Sjønære lavterskeltilbud
Visjonen bak dette nettverket av hytter er å legge til rette for rimelige kyst- og friluftsopplevelser, tilgjengelig for alle der de fleste hyttene har en begrensning i leietid på tre døgn.
Hyttene, som eies av Hvaler Kulturvernforening (lenke) kan imidlertid leies i maks 5 døgn. Hyttene er gjennomgående åpne fra påske til godt ut på høsten. All booking skjer via OF på denne lenken: https://www.oslofjorden.org/kystled/ .
I 2022 er start for booking 15.2. for medlemmer i OF, 17.2. for ikke-medlemmer. Ønsker du å leie i sommerukene, er rådet: Vær tidlig ute!
Ulikt eierskap og tilsynsansvar
Det er ulikt eierskap til kystledhyttene rundt Oslofjorden. Dette kommer også til uttrykk på Hvaler, der Hvaler kulturvernforening drifter fire hytter, tre ved Brottet pluss gamle Brekke skole.
Kystverket/OF har ansvaret for Homlungen fyr, og Rekefabrikken på Papper driftes av velforeningen, mens hyttene på Lauer og Akerøya er det Hvaler kommune som har ansvaret for.
Kystledhyttene - en plattform for nærhet til kysthistorien
Med unntak av Brekke skole på Kirkøy, Hvalers eldste skolebygg (1849), ligger alle de andre hyttene sjønært ,og representerer hvert på sitt vis en del av kystsamfunnets historie.
Den enkle hytta på Lauer ligger i det gamle fiskerisamfunnet, som i dag er fraflyttet, men der husene er vel ivaretatt av fritidsboere.
På Homlungen fyrstasjon fra 1867, en av de mest besøkte kystledhyttene i hele Oslofjord-området, får du en fascinerende opplevelse av elementene, uansett vær og vind. Fra fyret er det utsikt bl.a. til Lauer, Tisler og mot Koster i sør. Flotte turmuligheter har du på "fastlandet" Kirkøy, kun en liten rotur unna.
Akerøya
Drar vi videre til Akerøy kan du bo i det gamle huset, der forfatteren Johan Borgen og familien tilbrakte mange somre på 50- og 60-tallet, før de flyttet til Asmaløy. Deler av triologien Lillelord, er f.eks. skrevet på Akerøya.
På Vesterøy, nærmere bestemt i den gamle fiskerihavna Papper, ligger den nå renoverte Rekefabrikken vakkert til med utsikt mot Søsterøyene, Struten fyr og områdene på vestsiden av fjorden.
Fredrikstad
I Fredrikstad kommune finner vi kystledhytter på Struten fyr og på Strømtangen fyr, her med tre overnattingsmuligheter. Både på Struten og Strømtangen er det venneforeninger som drifter hyttene.
Hyttene på Brottet
Ved Brottet amfi (lenke) på Spjærøy finner vi de tre kystledhyttene Stenhoggerhytta, Klyven og Mundastua, i et område som oser av kulturaktivitet og historie, og der området er knyttet til en kyststitrasé på 12 km.
l dette området ble det fram til 1970 tatt ut sten for eksport.
Hvaler Kulturvernforening har imidlertid stått for utvikling av området gjennom et nytt havneanlegg, båtbyggeri for trebåter, en liten sjarmerende sommerkafé, og kultursentret Brottet amfi med tilbygget Amfigrotta.
Kun 200 meter unna ligger Nordgården med Kystmuseet Hvaler (lenke).
Velkommen til å bo på kystledhyttene, men vær tidlig ute. Her er det rift om plassene. Og nok en gang, booking start er 15., henholdsvis 17. februar.
Paul Henriksen Leder i Hvaler Kulturvernforening og styremedlem i Oslofjordens Friluftsråd