Luftrommet over hele Sør-Norge er stengt

Luftrommet over hele Sør-Norge er stengt torsdag morgen som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral. Norwegian har fått beskjed om at det vil være stengt til klokken 11.

Publisert

– Det forventes vesentlige forsinkelser. Varighet er for øyeblikket ukjent. Vi oppfordrer alle reisende til å forholde seg til den informasjon de får fra sitt flyselskap. Vi beklager ulempene dette medfører. Dette er all informasjon vi har for øyeblikket. Vi kommer tilbake med mer informasjon. skriver Avinor i en pressemelding.

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet klokka 6, ifølge Avinors oversikt.

NTB snakket like etter klokka 6.30 med en passasjer på et fly som skulle reise fra Gardermoen til Zürich klokka 6.25, men der piloten opplyste at flykontrollen er nede over hele Sør-Norge, og at hele systemet er lammet.

Mens de ventet på ny beskjed ble det servert kaffe og mat i kabinen. Halvannen time etter oppsatt avgang fikk passasjerene endelig beskjed om at flygingen til Sveits var kansellert, og at de måtte forlate flyet.

– Vi har fått beskjed om at luftrommet vil være stengt i alle fall til 11. Det betyr at vi vil måtte innstille en del flyginger, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian til TV 2.

Ikke datainnbrudd

Det er foreløpig ukjent hva som er årsaken til at luftrommet er stengt. Men det skyldes ikke datainnbrudd, ifølge Avinor.

– Det kan jeg avkrefte at det er. Det er to systemer som ikke snakker sammen som de skal, sier pressevakt Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til NRK.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyser til NTB at de ikke har mottatt noen informasjon som knytter dem til det som skjer over luftrommet i Sør-Norge. Avinor bekrefter overfor NTB at feilen skjedde litt før klokka 6.30.

– Nå er luftrommet stengt i hele Sør-Norge på grunn av utfordringer på Røyken. Vi gjør det vi kan for å finne feilen og få trafikken i gang igjen. Det er for tidlig å si når det vil skje, sier kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt i Avinor til NTB.

– Gjør som normalt

Hun ber passasjerene reise til flyplassene som vanlig.

– Gjør som normalt dersom man ikke får annen beskjed fra flyselskapet sitt, sier Framholt.

Framholt opplyser til Bergensavisen at det er to datasystemer på kontrollsentralen som ikke snakker sammen slik de skal. Dermed kan ikke flytrafikken i Sør-Norge kan styres ordentlig, og på grunn av sikkerheten må altså luftrommet stenges inntil videre.

Redningsoppdrag går som normalt

Redningshelikoptrene flyr som normalt torsdag, opplyser redningsleder Jan Erik Skorte i Hovedredningssentralen til NRK.

– Er det snakk om liv eller død, flyr vi som normalt – helt uavhengig av dette, sier redningslederen.

Det har hittil torsdag morgen ikke skjedd noe som har ført til oppdrag, opplyser han.

Heller ikke Norsk Luftambulanse blir rammet av flystansen, opplyser pressesjef Per Håkon Solberg.

– Vi flyr når vi må fly, sier Solberg.

Får trolig lande

Det var flere fly i luftrommet i Sør-Norge da nyheten kom fra Avinor. Disse flyene får trolig lande, sier operativ sjef Øystein Skaar ved Bergen lufthavn Flesland til avisen.

– Selv om luftrommet er stengt, vil disse trolig få lande som normalt, sier Skaar.

– Og så vil det ikke ta av flere fly før situasjonen er avklart, sier han.

På Oslo lufthavn landet to fly – ett fra Billund i Danmark og et annet fra Førde – klokka 7.10 torsdag morgen. En rekke fly skal etter planen lande den neste timen. Flere av disse har fått betydelig utsatt landingstid, ifølge flyplassens oversikt.

Holdes oppdatert

Norwegians pressevakt Silje Glorvigen forteller til VG at alle deres fly til og fra Oslo er berørt. Hun har ikke tall på hvor mange fly det er snakk om.

– Vi holder passasjerene våre oppdaterte på hva som skjer på tekstmelding, sier hun til avisen.

Avinor har ansvaret for 43 statlig eide lufthavner samt flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

Powered by Labrador CMS